Günümüzde bütün kavramların içeriği değiştiği gibi anne ve baba kavramlarının da içreği de değişti.
Eskiden anne deyince sevgi, şefkat ve fedakârlık akla gelirken günümüzde bunların içi boşaltılmış çocukların sadece temel ve okul ihtiyaçlarını karşılamak anlamında "Analık" yapılmaktadır.
Babalar yoğun iş temposundan dolayı çocukların temel ve okul ihtiyaçlarını karşılama da annelerin üzerine kalmaktadır. Buna bir de annelerin çalışma hayatına katılmaları, annenlerin bu konuda ne kadar yalnız kaldıklarını göstermektedir.
Daha düne kadar babalar işe, çocukları okula bırakıp giderken bugün bu işler servisle de olsa takibi annelere kalmaktadır. Annelerde çalışma hayatı, ev işi, çocuklar derken onlara da bu yük ağır gelmeye başladı. Ve tek başlarına kaldıramamaktadırlar.
Aile ekonomisi ve çocuklarının geleceği için iş hayatına atılan anneler ise; iş hayatı, ev işleri, çocuklar derken anneleri de ister istemez "Analığa" zorlamaktadır. Burada özellikle de babaların çocuk eğitiminde olmaması annelerin işlerini iyice zorlaştırmaktadır.
Eskiden baba deyince de güven, otoriter, duygularını ve sevgisini kolay kolay dışa vurmayan biri olarak çağrışım yaparken günümüzde ise çocuklarıyla beraber olmak isteyen fakat iş yoğunluğundan(!) dolayı çocuklarıyla beraber ol(a)mayan ve otoritesini yitirmiş baba profili karşımıza çıkmaktadır.
Eskiden iyide olsa kötü de olsa çocuklar, iletişim kurma adına babalarının yüzün görebilmekte ve onları model alabilmekteydiler. Babalarının problemlere yaklaşımı, problemleri çözümü, insanlarla ilişkilerini gözlemleyebiliyorlardı. Oysa günümüzde birçok çocuk, kibrit kutusu gibi evlerde adam akıllı olarak babalarının yüzü görememektedirler.
Çocuk eğitiminde babanın rolünü de üstlenen ve bu konuda yalnız kalan anneler, ister istemez çocuklarla bazı sıkıntılar yaşamaktadırlar. Kuralları koymak, konan kuralları takip etmek, çocukların problemleriyle uğraşmak anneyi fazlasıyla yormaktadır.
Çocuklar evde sürekli anne ile iç içe olunca annenin davranışlarını modellemeye başlayacaktır. Toplum içinde erkek çocuklar için bu, da bazı sıkıntıları beraberinde getirecektir.
Günümüzde ihtiyaçların çoğalması babaları daha çok çalışmaya zorlamakta olduğu bir gerçektir. Fakat çocuklarında babaya ihtiyaçları olduğu bir o kadar daha gerçektir. Çünkü çocukların kişilik ve kimlik gelişiminde anne kadar babaya da ihtiyaç vardı.
Çocukların kişilik gelişimde babanın etkisi çok büyüktür. Çocuklar özellikle erkek çocukları; güven, cesaret, aidiyet, cinsel kimlik gelişim gibi birçok değerleri babalardan öğrenmektedirler. Babayla yeterli zaman geçiren çocuklar, daha sağlıklı bir kişilik geliştirecektir.
Erkek çocuklar, babaların davranışlarını gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenmeye çalışırlar. Babanın evdeki kuralları ve uygulayışı, problemlere yaklaşımı ve çözümü, eş ve çocuklarına yaklaşımı kişilik gelişimi için önemlidir. Çocukluk yıllarında babalarıyla yeterli özdeşim kuramayan çocuklar, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde de olumsuz etkilenmektedir.
Bunun yanında erkek çocuklar için babanın en önemli rollerinden biri de cinsel kimliğini ve rollerinin gelişimi üzerindeki etkisidir. Erkek çocukların cinsiyet rollerine ait özellikleri babanın çocuğa uygun ve sağlıklı model birer model olmasıyla gelişebilmektedir. Babanın çocuğuyla kurduğu yakın ve sıcak iletişim, çocuğun özdeşim kurmasını kolaylaştırmakta ve çocuğun kendi cinsiyet rolünü geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Erkek çocuklar cinsel gelişimi tamamlamak için uygun model bulamadıkları zaman cinsel kimlik gelişimleri olumsuz etkilenebilmektedir.
Kız çocukları da hayatlarında tanıdıklar ilk erkek, babaları olacağı için kız çocuklarında kişiliğini gelişmesinde baba önemli bir yere sahiptir. Çünkü babalarıyla sağlıklı iletişim kurabilen kız çocukları, güven geliştirme konusun da daha şanslıdırlar. Bu da çocuklara iletişim kurma ve problemleri çözme gibi becerilerinin kazanmasının yanı sıra evlilik hayatında da faydası olacaktır.
Yine kız çocukları; babaların kişiliğinde karşı cinsi tanıma ve anlamada, kendine güven geliştirebilmesinde önemli bir figür olmaktadır. Kız çocukları babayla iletişimiyle erkekleri daha iyi tanıma adına farkındalığı sağlayacaktır.
M. Emin KARABACAK
Sign up here with your email
1 yorum:
Write yorumYüreğinize sağlık hocam teşekkürler.
ReplyConversionConversion EmoticonEmoticon