nun-u CİHAN.

M. Emin KARABACAK

nun-u CİHAN. Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin özveriyle çıkarmış oldukları bir dergi. Dergiyi daha elinize alıp şöyle bir karıştırınca derginin özverili bir çalışmanın ürünü olduğunu görebilmekteyiz.

Dergi çıkarmak kadar dergide ele alınan konuların güncelliğini de dikkate alarak yoğurabilmek, okuyucuların da kendilerinden bir şeyler bularak okuyabilecekleri bir dergi çıkarmak gerçekten zordur ancak kısıtlı imkânlarla çıkarılan bir okul dergisi olunca bu iş daha da zordur.

İşte başarıyı anlamlı kılan da bu zorluklardır. Bu başarı kısıtlı imkânlarla aşılınca daha da anlamlı hale gelmektedir. Burada Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nin çıkarmış olduğu nun-u CİHAN dergisi bu yönüyle bizim için farklı bir anlam ifade etmektedir.

Dergi ilk sayısı olmasına rağmen, baskı kalitesinden tutunda içeriğine kadar okul dergisi formatını aşmış sanki yıllardır ulusal yayın yapan bir dergi formatında olduğunu görmekteyiz. 

Derginin Editörü Eşref ÖZDEMİR yazısında: "…bu halis düşüncelerle Allah'ı ve peygamberini tanıyan tarihini bilen ahlak ve maneviyatı özümsemiş düşünen okuyan üreten ve sorgulayan kendisine sunulanla yetinmeyip araştıran kısacası Müslümanlığı yaşayan ve yaşatan onu daha prestijli hale getirmeye çalışan dolu dolu bir gençlik arzusuyla gençliğe bir ışık tutabilmek için böyle bir çalışmanın içinde bulduk kendimizi. Unutulmuş ahlaki ve manevi değerlerin yeniden gün yüzüne çıkarılması, üstünden pasın silinmesi için bu seneki dergimizin kapak konusunu iffet seçtik. İffet kavramını ayet ve hadislerle işledik. Çarpık ilişkiler sebebiyle helak olan Lut kavmi, iffet timsali Hz. Yusuf konuk oldu dergimize. Kadının mukaddes oluşu ve kadına yönelik şiddet eğiliminden bahsettik. Öğrencilerimizin kaleme aldığı yazılarla süslendi dergimiz. Çocuklarımızı etkili iffetli nasıl eğitmemiz gerektiği vurgulandı. Başlıklarımız arasına sosyal medyayı, televizyon programlarını ve dizileri kattık.  İlçe müftümüz değerli hocamız Kuddusi DOĞAN çiçeği burnunda dergimizin onur konuğu oldu. Cihanbeyli hakkındaki bilgileri Cihanbeyli Belediye başkanı Mehmet KALE anlattı bizlere. Tarihimizdeki iffet anlayışını koyduk ortaya. Hikâyeler ibretlikti. Osmanlıca konuştuk, bulmaca çözdük. Fıkralar ve bilmeceler renk kattı dergimize…" der.

Okul Müdürü Tevfik KURT giriş yazısına bir brifingle başlamış; okul hakkında kısaca bir bilgi vermiş. Yazısının devamında misyonlarından bahsetmiş ve sorumluluklarını ise "ak sütün içinde ak kılı seçecek gençler yetiştirmek" birinci görevimiz ve ödevimiz olmuştur diyerek misyonlarını çok güzel özetlemişler.

Derginin içeriğine baktığımız zaman dolu dolu olduğunu sizler de göreceksiniz. Derginin içindekilere baktığımız zaman: Yakarış (Berna Alp 11/B), Ah Şu Zaman (Mustafa Akbay), İffet ahh Haya(t) (Şeyda Nur Danışan), İffet ve Namus Kavramları (Mustafa Doğan), İffetini Koruyana Cennet Var (Sümeyye Bilgen), Hz. Yusuf (Merve Pekalkan), Kavşaktayız Bismillah (Sadık Büyükkeleş), Siz Kadınları Allah'ın Emaneti Olarak Aldınız (Nazmiye Bebek-Sümeyye Bilgen), Hadislerde İffet (Mustafa Doğan), Çocuğa Ailede Verilmesi Gereken Mahremiyet Eğitimi (Hatice Ezgü), Lut Kavmi (Hasan Demirlek), Kadın (Kenan Ayva), Cimriliğin Böylesi (Ahmet İkrim), Bir T(uhaf) V(asıta) Girdi Hayatımıza Dizi(ldik) Karşısına!(Şeyda Nur Danışan), Bir Gençlik İmtihanı Sosyal Medya (Nazmiye Bebek), Dik Kuyruklu Fare (Zehra Yıldız 11/B), Haramları Reddetmek (Sadık Büyükkkeleş), Eşek Gitti (Ahmet İkrim), Osmanlı Gizemi Harem (Ayhan Küçükyıldız), Rehberlik Servisinde Misafirimiz Var (Meryem Türk), Ara Çağrı (Erdem Beyazıt), İlmihal Köşesi (Nesibe Hodoğlu 10/B-Mustafa Doğan),  Kitap ve Film Tanıtımları (Nazmiye Bebek-Şeyda Nur Danışan), İlginç Bilgiler (Kenan Kaya),  Bulmaca, Bilmeceler, Karikatür sayfalarından sonra dergi Şimdi Osmanlıca Zamanı diyerek Yüzbaşı Kazımın Mektubunu Osmanlıca olarak okuyucular için paylaşmışlar.

 Sonuç olarak Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nin çıkarmış olduğu nun-u CİHAN dergisinin, hem baskı kalitesiyle hem de içeriğiyle "İnsanlar kılık kıyafetleriyle ağırlanır, bilgileriyle uğurlanır." atasözüyle birebir örtüştüğünü görüyoruz.

nun-u Cihan dergisini çıkmasında büyük emekleri olan Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nin Okul-Aile Birliği Başkanı Ramazan Kerim Yılmaz'a, Okul Müdürü Tevfik Kurt'a, Müdür yardımcılarına, öğretmenlerine ve öğrencilerine teşekkür ederim.

Başarılarının devamını diler, bir okuyucu olarak derginin 2.sayısını da dört gözle beklediğimizi de belirtmek isterim.

Previous
Next Post »