Babalar Silik Olursa… (2)



Babalar Silik Olursa… (2)

M. Emin Karabacak

Erkek çocukları, babaların davranışlarını gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenmeye çalıştıkları bir gerçektir.  Babanın evdeki kuralları ve uygulayışı, problemlere bakış açısı ve çözümü,  eş ve çocuklarına yaklaşımı gibi kişilik gelişimi için etkileyen birçok değerleri çocuklar babadan öğrenirler. Çocukluk yıllarında babalarıyla yeterli özdeşim kuramayan çocuklar, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde bundan olumsuz etkileneceklerdir.

 Bunun yanında erkek çocuklar için babanın en önemli rollerinden biri de cinsel kimliğin çocuk gelişimi üzerindeki etkisidir. Erkek çocukların cinsiyet rollerine ait özellikleri babanın çocuğa uygun model olmasıyla gelişebilmektedir. Babanın çocuğuyla kurduğu yakın ve sıcak iletişim, çocuğun özdeşim kurmasını kolaylaştırmakta ve çocuğun kendi cinsiyet rolünü geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Erkek çocuklar cinsel gelişimi tamamlamak için uygun model bulamadıkları zaman cinsel kimlik gelişimleri olumsuz etkilenebilmektedir.

Kız çocukları da hayatlarında tanıdıklar ilk erkek, babaları olacağı için kız çocuklarında kişiliğini gelişmesinde baba önemli bir yere sahiptir. Çünkü babalarıyla sağlıklı iletişim kurabilen kız çocukları, güven geliştirme konusun da daha şanslıdırlar.  Bu da çocuklara iletişim kurma ve problemleri çözme gibi becerilerinin kazanmasının yanı sıra evlilik hayatında da faydası olacaktır.

Yine kız çocukları; babaların kişiliğinde karşı cinsi tanıma ve anlamada, kendine güven geliştirebilmesinde önemli bir figür olmaktadır. Kız çocukları babayla iletişimiyle erkekleri daha iyi tanıma adına farkındalığı sağlayacaktır.

Silik babanın yanında büyüyen kız çocukları da babalarıyla sağlıklı bir iletişim kuramayacaklarından kişilik gelişimleri de olumsuz etkilenecektir. Kız çocuklarının tanıyacakları ilk erkeğin babaları olacağından sağlıklı bir baba modeli oluşturamayan kız çocukları, evlilik hayatlarında da sıkıntılar yaşayacaklardır. Kız çocukları evlendiklerinde onlarda eşlerine karşı annelerin babalarına davrandığı şekilde davranacaklardır. Bu da ister istemez istenmeyen sonuçlar doğuracaktır. Aynı sıkıntı erkek çocuklar içinde geçerli olacaktır. Onlarda evlilik hayatlarında silik olabilecek ya da evliliklerinin sağlıklı yürümemesine neden olacaktır. Yine onlarda çocuklarına uygun model olamayacaklardır.

Annenin otoriter babanın silik olduğu bir ailede büyüyen bir kız evlendiği zaman kocasıyla ilişkilerinde  'Evde benim sözüm geçecek, benim dediğim olacak' tarzında bir yol izleyecektir. Bu kız çocuğu evlendiğinde kocasından devamlı itaat bekleyecek hatta bu beklentisinin normal olduğunu düşünecektir.

Evde sürekli annenin sözü geçtiği babanın kararlarda hiç söz sahibi olmadığı ortamlarda büyüyen kız çocuklar kendine itaat edecek erkekleri tercih ederken erkek çocukları da sığınma duygusu bağlı olarak yaşça kedinden büyük kızları tercih edecektir.

 

 

 


Previous
Next Post »