Nedir Bu Okul Korkusu? (1)

Nedir Bu Okul Korkusu? (1)

M. Emin Karabacak

Okula yeni başlayacak olan çocuklar, anne babalarıyla birlikte okul ihtiyaçlarını büyük bir heyecan içinde alıp okulun açılmasını sabırsızlıkla beklerler. Okulun açıldığı günde erkenden okula giderler. Okula giden çocuk, okulda tanımadığı çocuklar, anne babalar ve öğretmenlerle karşılaşır.

Yeni bir ortamla karşılaşan çocuk hayalini kurduğu okulda ilgi ve sevgi bekler; fakat okul ana baba günü olduğu için herkes kendi derdindedir. Hele 40 dakika sırada oturmak çocuk için geçmeyecek bir zaman olarak algılanır.

Kendince umduğunu bulamayan bazı çocuklar, teneffüse çıkınca eve gitmek isterken anne babalarda okulda kalmaları için ısrar ederler. O gün anneleriyle sınıfa girip çıkan çocuklar eve geldikleri zaman okula gitmeyeceklerini söylerler. Çocuğun okula gitmesi için üzerine gidildikçe de açık anksiyete ve panik durumlar görülmesi çocukta okul korkusunun başladığını gösterir.

Nedir Bu Okul Korkusu?

Okul korkusu, çocuğun şiddetli bir endişeyle okula gitmeyi reddetmesi ve okula karşı isteksiz olması demektir.

Okul korkusu, çocuğun okula gitme zamanı gelince açık anksiyete ve panik durumlarının görülmesidir.

Çocuğun Şikâyetleri

Okula gitme zamanı yaklaştıkça okul korkusu yaşayan çocukların baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, mızmızcılığı, tedirginliği başlayacaktır. Çocuk okula gitmesi için zorlandıkça, kaygıları, huysuzlanması, bağırması ve ağlaması da aynı şiddetle artacaktır.

Ailesi tarafından korkutmalar, tehditler, alttan almalar ve yalvarıp yakarmalar fayda sağlamayacaktır. Bunlar fayda etmeyince bazı aileler, çocuklarının sıkıntılarını fizyolojik bir rahatsızlık olarak algıladıkları için çocuğun okula gitmek istememesine boyun eğerler. Okula gitmeyeceğini anlayan çocuğun bütün ağrıları birden geçer ve hiçbir şey olmamış gibi günlük hayatına devam eder.

Okul Korkusunun Sebepleri

Anasınıfı ve 1. sınıf çocuklarının okul korkusunun temelinde; yeni bir ortam, anneden ayrılma, içe kapanıklık, bağımlı kişilik, kalabalık korkusu gibi sebepler yatmaktadır.

Ergenlik döneminin başlangıcı olan 11–14 yaşlarındaki çocukların okul korkusunun temelinde de başarısızlık, olumsuz arkadaş ilişkileri, öğretmen tutumları, aile içi iletişim, şiddet, kavga gibi nedenler yatmaktadır.

Lise öğrencisinde görülen okul korkusunun temelinde ise psikolojik ve ruhsal sorunlar yatmaktadır.

Okul Korkusu Yaşayan Çocukların Özellikleri:

Bağımlı yetiştirilen çocuklar. Bu çocuklar anne babalarına aşırı bağımlıdırlar. Bunun en önemli sebebi de anne babaların aşırı kollayıcı olmalarıdır. Başka bir ifadeyle üzerine fazla düşülerek bağımlı yetiştirilen çocuklar, okul gibi uzun süre anneden ayrı kalmak, okul korkusuna neden olmaktadır.   

Sorumsuz yetiştirilen çocuklar. El bebek gül bebek yetiştirilip hiç sorumluluk verilmeyen çocuklar, okula başlayınca sorumluluk gerektiren durumlarla karşılaşınca okul korkusunu da beraberinde getirecektir.

Şımarık yetiştirilen çocuklar. İstekleri ikiletmeden karşılanan çocuklar, okul gibi gitmek/yapmak istemediği bir durum söz konusu olduğunda isteklerini gerçekleştirmek için rüşvete (şunu alırsanız, yaparsanız…) ya da hileye (karın ağrısı, mide bulantısı…) başvuracaklardır. (Haftaya: Okul Korkusu İçin Anne Babalar Neler Yapmalı?)


Previous
Next Post »