TEOG’da Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

M. Emin KARABACAK

İyi bir gelecek iyi bir üniversiteden, iyi bir üniversite de iyi bir liseden geçmektedir. Onun için iyi bir tercih iyi bir geleceğe açılan yol demektir. Öğrenciler; Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu Liselerine, Anadolu İmamHatip Liselerine, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine, Çok Programlı Anadolu Liselerine, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine tercih yapabileceklerdir.

Öğrenciler; 15-25 Temmuz tarihleri arasında toplamda 25 (yirmibeş) okul tercih edilebilecektir. Sistem üzerinde yapılan tercihlerin yerleştirme sonuçları, 08 Ağustos 2016 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecektir. Öğrencilere ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyeceğinden öğrenciler, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihiyle sonuç bilgilerini sorgulayabileceklerdir.

Kayıtlar sistem üzerinde yapılacak ve okulların sistemine otomatik olarak düşecektir. Yani öğrenci yerleştiği okula yeni bir kayıt yaptırmayacaktır. Sadece nakil yaptırmak isteyen öğrencilere boş kontenjanları takip etmeleri ve 9-15 Ağustos 2016, 19-23 Ağustos 2016, 26-31 Ağustos 2016 tarihlerinde nakil başvurusu yapmaları gerekir. Nakil işleminde 3 (üç) tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezî olarak yapılacaktır.

Bunların yanında;

Tercih yapmadan önce öncelikle 2016 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih Ve Yerleştirme E-Kılavuzu okunmalıdır.

Öğrencilerin yaşları 18 yaşından küçük olduğu için tüm sorumluluklar öğrenci velisine ait olacağı unutulmamalıdır.

Adaylar bir defaya mahsus tercihte bulunabilecekler. İkinci ya da ek bir yerleştirme yapılmayacaktır. Sadece okulların boş kontenjanlarına öğrenci velileri nakil döneminde nakil isteğinde bulunabileceklerdir.

Öğrenci velisi bireysel olarak internet üzerinden tercih yapacağı gibi öğrencinin bitirdiği okuldan ya da başka bir ortaokul müdürlüğünden de doğrudan tercih yapabilecektir.

Öğrenci velisi yapılan tercihleri okul müdürüne elektronik ortamda onaylatmak zorundadır. Çünkü tercihlerden öğrenci velisi, onaydan okul müdürü sorumludur. Elektronik ortamlardan onaylanmayan tercihler geçersiz sayılacaktır.

Okullar tercih edilirken okulun bulunduğu yeri, yabancı dili, pansiyon durumu, hazırlığı ve mezuniyetten sonra kazandıracakları göz önünde bulundurmalıdır.

Çevrenin ya da anne babanın istedikleri okulları değil de öğrenciler kendi istedikleri okulları tercih edilmelidir.

Tercih yapılan okullar her şeyden önce öğrencinin kişiliğine, seviyesine, yeteneklerine ve idealine uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Bu öğrenciler ergenlik döneminde oldukları için tatil ve bayramlarda ulaşım problemi olmayan yerlerin tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Buna rağmen biz, öğrenci ve velilerimize liseyi ailelerin yanında okunmasını tavsiye ediyoruz.  Çünkü ailenin ikinci plana itilip arkadaş çevresinin ön plana çıktığı ergenlik döneminde, aile kontrolünden uzak ve olumsuz arkadaş çevresinde kalan bu çocukları kazanacağız derken baştan kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalına bilinmektedir.

Yerleştirmelerde puan üstünlüğü ve tercih sırasına göre yapılacağından tercih yaparken okulların yüzdelik dilimleri ve okul kontenjanları da dikkate alınmalıdır. Bunun içinde tercihi yaparken;

—Başlara adayın puanından yüksek olan idealdeki okullar,

—Ortalama puanına yakın ve yerleşebileceği okullar,

—Sonlara ise sigorta tercih dediğimiz açık öğretime yerleşmemek için isteğine uygun puanı düşük okullar yazılmalıdır.

Adaylar 25 tercihi doldurmak zorunda olmadıkları gibi gitmek istemedikleri okullar tercih edip nakillerle şansını denemek yerine gidebilecekleri ve istedikleri okullar tercih edilmelidir.

Bütün öğrencilerimizin gönüllerine göre yerleşmeleri dileğimle… Selam ve Dua ile…

Previous
Next Post »