Çocuklar Okul Başarısı için “DUA…” İster (2)

Çocuklar Okul Başarısı için  "DUA…" İster  (2)

M. Emin Karabacak

Bedduanın Okul için Olumsuz Tarafları:

Anne babaların hayır duaları çocukların okul başarısına olumlu etki yaparken; beddualar ise çocukların kişiliklerini ve okul başarılarını olumsuz etkilemektedir.

Anne babalar kendilerini üzmeyen, derslerini zamanında yapan, okula gidip gelme konusunda sıkıntı çıkarmayan çocuklara hayır dua ederken, olumsuz davranışlar sergileyen ve okul konusunda sorumluluklarını yerine getirmeyen çocuklara da gayri ihtiyari olarak beddua edilmektedir.


Beddua edilen çocuklar okula moralsiz gideceğinden okulda dersi dinlemekten ve derse katılmaktan kaçınacaktır. Derslere katılmayan çocuklarda kendilerini ifade etme adına ister istemez kendini olumsuz arkadaş çevresinde bulabilmektedirler. 


Çocukların olumsuz davranışlarına sabredip eğitmek ve dua etmek yerine, beddua eden anne babalar, çocuklarının olduğu kadar kendi hayatlarını da karartmaktadırlar. Sinirlilik anlarında ağzından çıkan bir sözün nereye varacağını kestiremeyen anne babalar, sıkıntıların dönüp dolaşıp kendilerini bulduğunu zorda olsa zamanla fark etmektedirler.


Ders çalışmayan ve olumsuz davranışlar sergileyen çocuklara beddua edilmemelidir. Çünkü anne babaların duasının Allah katında kabul edildiğini bilmeyenimiz yoktur. Anne babasının bedduasını almış çocuklar, bırakın başarılı bir öğrenci olmasını, zamanla ana babasına asi davranan, söz dinlemeyen, suç işleyen ve toplumun değerleriyle çatışan bir kimse olarak karşılarına çıkmaktadırlar. Onun için çocuklara beddua yerine hayır dua edilmelidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v): "Üç dua var bunların kabul olacağında şüphe yoktur: Mazlumun (haksızlığa uğramış olan kimsenin) duası, misafirin (ikramını gördüğü kimseler için) duası ve anne-babanın çocuklarına olan duasıdır.'' (Tirmizî, Birr,7) buyurmuşlardır. 


Çocuklara yapılan bedduaların Allah tarafından kabul edilip çocukları bulması halinde, buna ilk ve en çok üzülecek olan yine anne babalar olacaktır. 
Her ne kadar kızgınlık anlarında duygu yoğunluğu fazla yaşansa da çocuklara beddua edilmemesi gerekir. Çünkü çocuklara yapılacak beddualar hem anne babalar için hem de çocuklar için hayırlı olmayacaktır.


"Yüzüme hasret kalasın!" diye beddua eden bir anne, kızının Avrupa'ya gitmesinden sonra anne-kız yıllarca görüşememişler. Annesinin kızgınlık anında söylediği bir sözden dolayı hem annesinin hem de kendisinin yıllarca bu sıkıntıyı yaşadıklarını söyler bir gurbetçi bayan. 


Allah Resulü (s.a.v) çocuklara beddua etmeyi doğru bulmamış ve devesine kızan ve bu sebeple arkasından lanet eden birisini ikaz ettikten sonra şöyle buyurmuştur: "Kendinize beddua etmeyin. Çocuklarınıza beddua etmeyin. Mallarınıza beddua etmeyin. Duaların kabul olduğu bir ana rastlarsınız da duanız kabul olur. " (Ebu Davud,Vitr,27).


Sonuç olarak çocukların okul başarısında duanın önemi çok büyüktür. Normal zekâya sahip olup normal bir çalışma ve anne babasının duasıyla meslek hayatında çok iyi yerlere gelen insanlar vardır. Yine çok zeki olup da anne babasının bedduasını almış birçok çocukta hayatın içinde kaybolup gitmişlerdir.



Previous
Next Post »